joi, 20 septembrie 2012

Voi participa la Maratonul International Bucuresti - 7 octombrie 2012

Va anunt cu mare bucurie ca azi mi-au validat inscrierea la Maratonul International Bucuresti, ce va avea loc pe data de 7 octombrie 2012.

M-am inscris la proba de maraton si am emotii imense pentru ca nu sunt suficient de pregatit pentru aceasta distanta (eu ma antrenam sa alerg primul meu maraton pe 1 decembrie), dar pentru ca a fost o super oportunitate prin inscrierea gratuita in perioada 11-16 septembrie a celor cu abonament Vodafone, am zis sa profit si sa fac pasul cel mare.

Harta traseului
O sa fac o alergare lunga de vreo 30 km in ziua de duminica, si in functie de cum va decurge voi vedea si ce strategie voi adopta in cursa. Mai mult ca sigur voi merge ca sa bifez primul maraton, timpul va conta foarte putin, important va fi sa il termin sanatos. In vreo 4 ore, eventual. :)


Din pacate, nu am alergari lungi pe plat mai deloc, m-am axat pe iesirile la munte vara asta, sper ca totusi sa ma ajute si alea.

Uf, ce emotii am, sper sa nu ma fi pripit!

Un filmulet haios despre gandurile unui maratonist in timpul cursei:

marți, 18 septembrie 2012

Semimaraton Herbalife Ciucas Trail 15.09.2012 - povestea cursei

Dupa o zi de vineri in care m-am indopat cu paste si sucuri, m-am sculat in dimineata concursului oarecum deranjat la stomac si predispus la cufureala.:) Am halit doua Triferment, am iesit de cateva ori la baie (inclusiv pe drum) si mi-am revenit pana la ora concursului.
Am plecat pe la ora 7:00 din Ploiesti cu Razvan Barbieru, dupa ce am rugat un prieten, Mihai Serban, sa ne ridice si noua kiturile de vineri.

---------------------------------
Vorba vine kituri, ca era o punga mititica cu numarul de concurs si chipul de cronometrare, vreo doua batoane Herbalife si o pastila efervescenta cu ceva energizant. Din cauza ca au avut exclusivitate cu Herbalife nu au putut alte firme sa vina sa isi vanda produsele energizante, iar pe asta mizau destul de multi concurenti, inclusiv eu. Plus ca e foarte riscant sa incerci chestii noi chiar in concurs, drept pentru care nu am papat batoanele, iar bautura energizanta am regretat ca am facut-o pentru ca era destul de acidulata si nu prea merge la efort treaba asta.
Privind in urma, nu prea inteleg de ce au ales sa dea drumul la 500 de inscrieri gratuite, mai ales ca am auzit ca foarte multi din cei inscrisi gratuit nu au venit (cumva logic), in loc sa pui o taxa foarte atragatoare, de genul 50-60 lei, dar sa poti oferi un tricou tehnic, o medalie decenta, eventual o diploma de participare si mancare si hidratare buna la punctele de alimentare, nu mere si pere donate de sateni. Cel mai grav a fost ca la majoritatea punctelor de hidratare a lipsit obiectul muncii, adica agentul hidratator. :)
Una peste alta, au fost cica peste 700 de participanti (eu la probele de maraton si semimaraton am numarat in total 541 de concurenti care au luat startul, ma indoiesc ca au fost minim 160 la ultramaraton, deci o estimare mai exacta ar fi ca au fost in jur de 600), o participare, sa recunoastem, foarte numeroasa, pe acest criteriu devenind a doua competitie din tara de trail running, dupa EcoMarathon Moeciu.
-----------------------------------

De traseu nu prea am ce sa zic, vi l-am tot descris si povestit in postarile trecute, cand am facut turele de antrenament. Ca o mica recapitulare, sunt 21,8 km, cu o diferenta pozitiva de 1400 m. In prima jumatate este foarte putin alergabil de muritorii de rand, fiind o panta criminala. Aveti mai jos profilul semimaratonului si harta competitiei:



Harta semimaratonului cu puncte rosii unde am dat timpii intermediari

Timpii intermediari au fost ceva de genul (aveti niste puncte rosii pe harta ca sa le vedeti mai bine):
Intrare in urcarea efectiva din padure: 11'
Despartirea traseelor de semi si maraton: 32'
Deasupra Stanii din Zaganu: 46'
Culme: 1h2'
Varful Gropsoarele: 1h36'
Rascrucea spre cabana Ciucas: 1h45'
Cabana Ciucas: 2h5'
Ramificatia spre cabana Muntele Rosu (BG): 2h15'
Cabana Muntele Rosu: 2h35'
Iesirea in forestier de pe PA: 2h44'
Finish: 3h03

Alergare prin poiana de la Cabana Muntele Rosu
Timpul meu a fost de 3h3min3sec (HA!) si am obtinut la proba de semimaraton locul 23 din 96 finisheri la categoria Masculin  30-39 ani si locul 59 din 230 finisheri (244 de barbati au luat startul) la Open Masculin.
Ca sa fiu sincer, visam sa cobor sub 3 ore si sa prind un loc printre primele 20 locuri la categorie, dar nu a fost sa fie. Dau si eu vina pe faptul ca nu am avut de unde cumpara geluri si un activator.

La finish

Ma felicit ca am luat un bidon la mine, initial ma gandeam sa alerg fara nimic si sa beau de la punctele de hidratare, bine ca m-am razgandit. :)

Au ramas gandurile frumoase, o alergare foarte placuta, la anul o sa incerc maratonul, sper ca organizatorii sa nu mai faca greselile de anul acesta, e pacat, pana la urma e un concurs deja de traditie.

luni, 3 septembrie 2012

Tura munte masivul Ciucas, pe traseul semimaratonului Ciucas Trail Running, plus varful Ciucas

Cum putinii cititori ai acestui blog probabil deja stiu, pe 15 septembrie se va desfasura in masivul Ciucas o noua editie a concursului de alergare montana Ciucas Trail Running, ce va avea incepand de anul acesta trei probe, doua deja cunoscute din editiile precedente (semimaraton 21.8km, D+1400m si maraton 42.2km, D+2350m) si una nou-nouta de ultramaraton (100km, D+4770m).

Harta semimaraton/maraton Ciucas Trail Running

Deoarece o sa particip si eu la proba de semimaraton, incerc sa ma antrenez in acest sens prin iesiri aproape saptamanale prin muntii patriei.
Duminica am plecat cu Razvan Barbieru (el va participa la maraton, incercand sa coboare sub 6h) chiar pe traseul de semimaraton, plus o mica escala pe varful Ciucas, incorporand astfel in plimbarea noastra si o bucatica de vreo 5km din maraton.

Ostilitatile au inceput la ora 8:30 din Cheia, chiar de unde sa da startul competitiei propriu-zise.
Am plecat in jogging destul de usurel pe soseaua ce urca lin spre iesirea din Cheia si intersectia cu DN-ul ce duce spre Sacele-Brasov, am inceput sa impingem in bete destul de tare pe urcarile de pe Piscul Turistilor, ajungand la bifurcatia unde se separa traseele de semimaraton (CR) si maraton (BA) si unde in concurs este primul punct de alimentare (CP1) dupa 30 minute.
Am continuat sa impingem in bete si eu sa gafai, horcai, scuip si sa imi suflu mucii zgomotos (l-am vazut de cateva ori pe Razvan intorcand-se spre mine - el era bineinteles mai in fata - cu o expresie de genul "Ba, asta moare?") pana la Stana din Zaganu, unde am ajuns dupa 45 minute. Stana cred ca a fost parasita anul acesta, eu nu am vazut pe nimeni in cele 3-4 dati cand am trecut pe acolo.

La iesirea din padure, pana in stana din Zaganu
A urmat drumul spre culme, partial pe un drum pietros chiar desupra stanii si apoi pe niste curbe de nivel si printre adevarate "tuneluri" create de brazii printre care serpuieste poteca. Cred ca am ajuns pe culme dupa 1h10min, am uitat timpul exact.

Ultima urcare la iesirea in culme
De acolo am urmat poteca de pe culme, trecand pe la Varful Zaganu, Podul de Arama, Lanturi, ajungand pe Varful Gropsoarele (1883 m) dupa 1h50min. Ma simteam dubios de bine, cred ca am lasat-o cam prea moale pe poteca de pe culme, timpul de aproape doua ore imi cam intareste afirmatia, pe acolo se poate trage mai tare la concurs.

Am luat-o la fuga pe Culmea Gropsoarele - Zaganu, am ajuns la Rascrucea cu drumul spre Cabana Rosu dupa 2 ore, iar in Saua Gropsoarele, unde se face poteca in stanga catre Cabana Cheia prin Saua Chirusca (CA) dupa 2h8min. Am alergat frumos si pe poteca spre cabana, unde am ajuns dupa 2h25min.

Vedere dinspre La Rascruce cu Varful Ciucas si Cabana Ciucas

De acolo a urmat partea suplimentara fata de traseul de semimaraton, urcare pe banda rosie spre Varful Ciucas (prin Tigaile Mari - Babele la Sfat) si coborand apoi spre Cabana Ciucas dinspre Saua Tigailor (CR). Ocolisul acesta a insumat 1h30min, nu m-am simtit foarte bine spre varf, parca nu mai aveam energie, dar m-am odihnit pe coborarea spre cabana.

Vedere de pe Varful Ciucas
De la cabana am revenit pe traseul de semimaraton, plecand in coborare pe forestierul cu o panta criminala, acum asezonat din loc in loc si cu niste dale de piatra numai bune pentru genunchii obositi, pana la fantana amenajata N. Ioan unde am dat cu niste apa pe ochi (m-am invatat minte si nu mai bag in mine apa foarte rece de acolo, dupa aia urmand niste crampe groaznice) si am intrat pe banda galbena spre Cabana Muntele Rosu, unde am dat voios din bete pe urcare (m-am simti foarte bine) si chiar am alergat uneori pe pasajele plate si in coborare (trebuia sa fortez mai tare pe acolo). Am iesit la cabana M. Rosu dupa 40 minute de la plecarea de la cabana Ciucas (cred ca merge facut in 35 minute drumul asta) si am plecat mai departe pe punct albastru spre Cheia. De obicei drumul asta e cam crima pentru picioare, din cauza crengilor ravasite pe poteca si a drumul destul de accidentat, dar acum se prezinta intr-o stare destul de buna, fiind alergabil la pas destul de intins. Am iesit in forestierul care este parca interminabil si te rupe destul de serios la picioare, am trecut bariera si DN-ul spre Brasov si apoi am luat-o in alergare usoara spre "finish". Pe bucata de la cabana M. Rosu si pana la final am, facut cam 28 minute. Timp total cabana Ciucas - Cheia 1h8min.

Timpul meu total pe traseul de semi a fost de 3h33min. Timpul total al turei (adaugand si Varful Ciucas) a fost 5h03min, avand o lungime totala de 27.2km si D+1830m. Aveti mai jos tura, dar cu timpul lui Razvan (m-a asteptat de cateva ori, adica vreo 30min).



Vreau ca la semimaraton sa scot sub 3h30min, visez chiar la 3h15min.
Ce voi face ca sa incerc sa reduc timpul:
- o sa mai fac o tura de antrenament weekendul viitor;
- la concurs o sa alerg doar cu centura cu bidon, reducand greutatea cu 3-4 kg (vor disparea rucsacul, apa 2l, pelerina ploaie, pantaloni lungi, bluza maneca lunga);
- voi lua un gel inainte de cursa, doua in timpul cursei si un activator;
- mai pot reduce cred timpul intre iesirea in culme si Varful Gropsoarele, nu prea am fortat pe partea aia si pe bucata dintre fantana amenajata si Cheia, unde mai ales spre final, in conditii de concurs se poate impinge organismul la limita. Cred ca se pot recupera astfel cam 10-15 minute pe aceste doua bucati.

Cam asta a fost, urmeaza saptamana asta vreo doua alergari prin parc (6 km usor maine de revenire si 8 km vineri rapid, 5.10min/km), o iesire la Seciu pentru ceva dealuri (9.5 km cu D+330m) si o inca o iesire duminca la Cheia. Intre ele mai bag si vreo doua ture de bicicleta pe trainer (o ora pe sedinta) si sper sa ajung si de vreo doua ori la bazin.

That's all, folks!